Ring: 08-96 01 35

Smarta guider.

Stansmallar för mappar.

Dessa mallar för mappar är några av de vanligaste som vi har färdiga stansar till. Är det någon modell som passar så är det bara att ladda ner den. Mallarna är i idml-format för InDesign som fungerar även för lite äldre programversioner.

Allt du behöver veta om industritryck och planprint.

När det gäller industri- och plantryck skriver vi i stort sett på vilket material eller vilken produkt som helst. Vi printar med fördel på trä, metall, glas eller textil för att nämna några spännande material, även med vit täckande färg och med fotografisk kvalitet. Printa er logotyp på en enskild produkt eller varför inte ett spännande motiv till hela butiksinredningen.

Printningen går till så att materialet ligger still på ett vakuumbord och printerhuvudet rör sig ovan printytan. En planprinter fungerar för material upp till 350 mm. tjocklek och största printyta är 2500×1600 mm. Printning kan ske på i stort sett vilka material och produkter som helst, såväl hårda som mjuka, så länge de är någorlunda plana, tex. trä, metall, glas, textil och även med vit täckande färg. Exempel på vanliga ”mjuka” material är vävburen vinyl för banderoller, polyesterväv för vepor och rollups, rivstark polypropen för affischer, gatupratare, rollups och ljuslådor inom- och utomhus. Även papper för stora format och affischer. Dessa material finns i olika tjocklekar och ytbehandlingar och är miljöklassade.

Allt du behöver veta om storformat.

I de sammanhang ditt varumärke behöver synas i ett större format, på mässor, i foajéen, receptionen mm, kan vi ta fram de material du behöver såväl inom- som utomhus. Allt ifrån mindre trycksaker till storformat som rollups, vepor, banderoller, tavlor, butiksinredning, gatupratare affischer mm.

Printningen sker antingen i skrivare där materialet sitter på en rulle och matas fram successivt eller planskrivare där materialet ligger still på ett vakuumbord. Den senare metoden möjliggör att man även kan printa på alla tjockare material upp till 350 mm (se även separat guide för planprint). De vanligast förekommande materialen är vävburen vinyl för banderoller, polyesterväv för vepor och rollups, rivstark polypropen för affischer, gatupratare, rollups och ljuslådor inom- och utomhus. Även papper för stora format och affischer. Samtliga material finns i olika tjocklekar och ytbehandlingar och är miljöklassade. När det gäller industritryck och planprint kan vi printa på i stort sett vilka material och produkter som helst tex. trä, metall, glas, textil och även med vit täckande färg.

Allt du behöver veta om kuvert.

Ett kuvert kan vara allt från det enklaste fakturakuvertet till en påkostad produkt som skyddar och ger uppmärksamhet åt försändelsen.

Ett kuvert kan vara allt från det enklaste fakturakuvertet till en påkostad produkt som skyddar och ger uppmärksamhet åt försändelsen. Standardkuvert är oftast i C-formatet (anpassade för att kuvertera A serien i. A4 i ett C4 kuvert. A5 i ett C5 kuvert osv). Men det finns ett antal andra format på lagerkuvert för den som vill sticka ut lite lagom i brevskörden. Färgade kuvert exempelvis är ett enkelt sätt att snabbt väcka nyfikenhet och skilja sig från mängden. Hårda fakta förutom formatet är vilken typ av förslutning man önskar. Det finns tre olika varianter. Täckremsa (en remsa över klistret som dras bort innan förslutning), självslutande (förklistrade flikar som försluts när man viker ner dem) och fukthäftande (gummerade som fuktas och försluts). Vilket man väljer att i stort upp till tycke och smak. Några råd är att självslutande flikar torkar och blir dåliga med tiden, ta inte fler kuvert än du gör av med på 6-8 månader. För stora upplagor som ska kuverteras maskinellt gäller fukthäftande kuvert (maskinen fuktar och försluter inline). För den som verkligen vill vara unik så kan man trycka och stansa ut kuvertet som sedan manuellt limmas ihop till ett färdigt kuvert. Unik och anpassat just för din försändelse. Även om det sägs att det är insidan som räknas så förtjänar ibland utsidan att vara lika tjusig.

Allt du behöver veta om affischer.

En affisch är strängt taget ett blad, men när man kommer upp i storlekar runt A2 och större så brukar bladet kallas affisch. 50x70cm och 70x100cm är klassiska mått på en affisch men en affisch kan naturligtvis vara vilket format som helst.

Affischer – Norrmalmstryckeriet

En affisch är strängt taget ett blad, men när man kommer upp i storlekar runt A2 och större så brukar bladet kallas affisch. 50x70cm och 70x100cm är klassiska mått på en affisch men en affisch kan naturligtvis vara vilket format som helst.

Typiskt (men inte utan undantag) är en affisch också en produkt som tryck bara på en sida. Om man ska distribuera sin affisch så är det klokt att tänka till på hur. I stafetter ? eller nedfalsad och kuverterad ? Om man väljer att falsa så måste man se till att affischen får plats i de tänkta kuverten.

I övrigt så gäller i princip samma sak för en affisch som för ett blad. Den kan lamineras, präglas, stansas även om också det bara sker undantagsvis.

I väldigt små upplagor (någonstans mellan 1-25ex) så är det ofta mest ekonomiskt att trycka digitalt medan större upplagor är mer fördelaktigt att trycka i offset.

Offsettryck det utmärkta valet vid stora upplagor.

När du vill beställa stora upplagor passar offsettryck perfekt.

När du vill beställa stora upplagor passar offsettryck perfekt. Offsettryck ger dig möjlighet att trycka med färger som ger extra dimension och djup till varje enskild kulör. Dessutom kan du välja mellan olika papperskvaliteter och på så sätt skapa en unik känsla i dina trycksaker. Här kan man också lägga på skyddslack för att göra pappret mer okänsligt för fingeravtryck osv.

Stora variationsmöjligheter med digitaltryck.

När bör du egentligen välja digitaltryck före offsettryck?

Digitaltryck lämpar sig för mindre upplagor och du har helt andra möjligheter med adressering, variabeltryck och sortering som du inte har i offsettryck och vill man vara lite fräck kan man säga att en offsetpress bara är en stor kopiator, alla exemplaren blir likadana.

Allt du behöver veta om boktryck.

Boken som produkt behöver knappast någon närmare presentation. Floppydiskar och VHS band är förpassade till soptippen men den långt äldre boken står fortfarande stark som bärare av kunskap, historia och minnen.

Boken som produkt behöver knappast någon närmare presentation. Floppydiskar och VHS band är förpassade till soptippen men den långt äldre boken står fortfarande stark som bärare av kunskap, historia och minnen. Modern teknik har också gjort boken mer överkomlig i pris även i mindre upplagor. Vi producerar böcker i många utföranden, från enkla digitaltryckta pocketböcker med mjukband i upplagor runt 50 exemplar till påkostade band med hårda pärmar i 1000 upplagor. Bokens utformning och innehåll kan variera men det behöver inte bara vara text. Bilder och illustrationer kan finnas med, antingen som egna ark eller insprängda i trycksaken. Det är klokt att kontakta oss tidigt i processen så vi tillsammans kan komma fram till bästa möjliga form och funktion för just dina behov. Böcker har en tendens att överleva i generationer så noggrannhet i valen när man producerar lönar sig alltid.

Filhantering och inställningar.

Allt du behöver veta för att lämna ditt material till tryck.

Vi tillämpar europeisk standard för offsettryck enligt ISO 12647-2:2013

Färgprofilerna vi använder är PSOcoated_v3 FOGRA51 för bestruket och PSOuncoated_v3 FOGRA52 för obestruket.

Färgprofiler och våra joboptions kan du få genom att ta kontakt med någon av oss eller skicka ett mail till, tryckeri@norrmalmstryckeriet.se, så hjälper vi dig med det.

Behöver du hjälp att installera dina profiler slå oss bara en signal så hjälper vi dig gärna annars följer här en liten guide.

ICC-färgprofiler:
PC: Dubbelklicka på filerna så installeras de automatiskt.
Mac: Lägg in profilerna i Bibliotek/ColorSync/Profiles.

Pdf-inställningar:
I Indesign hittar du dem under Arkiv – Adobe PDF-förinställningar – Definiera. Tryck på knappen ”Läs in” och gå till de joboptions-filer du fått av oss.

När det sedan gäller pdf-ens utformning vill vi som regel ha singelsidor/sidvis i pdf-en. Det finns dock undantag som, omslag för limbindning, foldrar 4- resp. 6-sidiga mm. När du gör 6-sidingar tänk på att den sida som viks in under framsidan bör vara 2 mm mindre på bredden. Känner du dig osäker på något är det bara att slå oss en signal.

Du behöver inte cmyk-a dina bilder i förväg om du vet att rgb-bilderna är okej, i så fall cmyk-as de med hjälp av våra joboptions när du gör din pdf. Är du osäker på dina bilders kvalitet, skicka öppna indesigndokument med länkar och typsnitt, så hjälper vi dig gärna med bildhanteringen. Skicka även öppna dokument vid variabeldata och adressering.

Och tänk på att du kan när som helst skicka material, även om du själv ej fått ok från din kund, till oss för en koll om du känner dig osäker.

Allt du behöver veta om reklamblad.

Ett blad är den kanske enklaste, eller mest ursprungliga, formen av trycksak. Ett pappersark med tryck på ena eller båda sidorna.

Ett blad är den kanske enklaste, eller mest ursprungliga, formen av trycksak. Ett pappersark med tryck på ena eller båda sidorna. Bladet kan vara från det minsta tänkbara upp till så stort som pappersarket eller tryckpressen klarar av. Normalt kan man säga att bladet byter namn från blad till affisch (men en affisch är strängt taget även det ett blad) när storleken överskrider 50×70 centimeter. Mindre än 50×70 kallas regelmässigt blad, större än 50×70 för affisch. Ett blad har två sidor och man kan trycka på bägge. På fackspråk uttrycker vi det som exempelvis 4+4. 4+4 betyder 4 färger på båda sidor om bladet (eller arket) att jämföra med 4+0 som betyder att bara ena sidan är tryckt.

Blad i mindre format (A5, A4) fås vanligtvis genom att man lägger upp flera på ett större ark och sedan skär ner till format. Man kan exempelvis lägga åtta stycken A5 blad upp på ett A2 ark och trycka detta, sedan skärs A2 arket ner till A5.

Praktiska exempel på blad är i stort sett oändliga men visitkort, brickunderlägg, affischer och flyers är alla blad i grunden.

Bladet kan sedan efter arbetas på olika sätt. Man kan perforera, prägla, foliera, lacka, laminera, stansa eller som sagt bara skära till format. Allt beroende på ändamål och syfte.

Allt du behöver veta om foldrar.

En folder är en trycksak där man skapat flera sidor genom att vika ett stort ark mindre. En flersidig produkt som inte hålls ihop av klammer eller lim.

En folder är en trycksak där man skapat flera sidor genom att vika ett stort ark mindre. En flersidig produkt som inte hålls ihop av klammer eller lim. Allt från den enklaste varianten 4 sidor vilket man får genom att vika en gång (tänk att du viker ett A4 blad en gång och får då 4 sidor A5) till väldigt mycket mer invecklade (ha ha) produkter som kartfalsningar med många veck åt båda hållen (tänk turistkarta). Gemensamt är att en folder kan vikas upp till ett större ark. Detta större format är det som på fackspråk kallas planoformatet.

När man viker ett ark så kallas det för att falsa. Man kan falsa ett veck eller många veck. Parallellt eller kors för att nå det önskade slutformatet.

Bra tips när man arbetar med mer komplicerade falsningar är att göra en dummy. Att alltså fysiskt vika ihop och göra ett prov. Ska arket falsas många veck så kan det inte vara för tjockt (tänk på den gamla historien att den som kan vika en hundring åtta gånger får behålla den). Papper som viks maskinellt stänger inne luften vilket kan ge upphov till det vi kallar för strålveck. Om du planerar att göra en trycksak med många veck så kontakta oss så vi tidigt i processen tillsammans kan se att det tänkta pappret och falsschemat fungerar i praktiken.

Väldigt stora och väldigt små foldrar är också utmanande då det finns begränsningar i format i maskinell falsning.

Vi föredrar att få originalet till foldrar upplagda i den slutliga ordningen (fram- och baksida som två sidor i en PDF). Det är då lättare att förstå (oftast) hur falsningen ska göras. En dummy är även här till stor hjälp. Det är viktigt att tänka på att sidor som viks in måste vara någon millimeter kortare för att det ska fungera.

Ring oss gärna och fråga så hjälper vi dig att få det rätt med en gång, eller läs mer här

Vanliga foldrar är 4s A5 (ett A4 som falsats ett veck längst långsidan) 6 sidor 99×210 (ett A4 som falsas två gånger längst långsidan). Men foldrar kan göras i väldigt många varianter. Det är fantasin och ibland falsmaskinerna som sätter begränsningarna.

Allt du behöver veta om broschyrer.

En broschyr består till skillnad från foldern av flera arkdelar. Det är alltså en produkt med minst åtta sidor som hålls ihop av metallklammer (vanligast) eller som är limmad i ryggen.

En broschyr består till skillnad från foldern av flera arkdelar. Det är alltså en produkt med minst åtta sidor som hålls ihop av metallklammer (vanligast) eller som är limmad i ryggen. Klammerhäftningen bygger på att ark ”sticks in” i varandra (jämför med den engelska termen saddlestich – arken ligger på varandra som en ryttares ben över sadeln som är ryggen). Det går att göra många sidor men beroende på hur kraftigt papper man har så bör man fundera på att limbinda när omfånget är runt 70 sidor. En annan sak att se upp med när det gäller klammerhäftning är krypet, den effekt man får när ark bygger upp i ryggen. Det gör att det innersta arket inte blir 210mm brett i den färdiga renskurna A4 produkten. Man kan se detta ibland om man tittar noga på paginering exempelvis på tjocka klammerhäftade produkter. Det går att åtgärda i utskjutningen men kräver lite arbete. Prata gärna med oss så kan vi ge råd och komma med förslag på lösningar.

Limbindningen bygger på att ark falsas och läggs efter varandra i en bunt (arkföljd). Det gör att man kan göra väldigt omfångsrika produkter. Limbinda kan man göra både med mjukt omslag (tänk pocketbok) eller med hårda pärmar (tänk bok). Beroende på hur hållbar man vill att produkten ska vara så kan limningen ske på lite olika sätt. På böcker där hållbarheten och livslängden är viktigt så linnetrådshäftas arkdelarna innan de binds ihop exempelvis.

Liksom med de flesta grafiska produkter så ar väldigt stora och väldigt små format knepiga att hantera. Maskinell klammerhäftning med två klammer görs i maskiner där klammerhuvudena i och för sig kan flyttas men inte hur nära varandra som helst. Två klammer i en A7 produkt är exempelvis svårt med mindre än att man gör en så kallad dubbelproduktion. Två likadana produkter trycks och binds samtidigt för att sedan delas i skärmaskin. Om du tänker göra en broschyr som är mindre än A6 eller större än A4 så gör du klokt i att kontakta oss först så vi kan gå igenom förutsättningarna och se att det går att binda utan att det blir problem.

Allt du behöver veta om mappar.

En mapp är typiskt en fyr-sidig trycksak med flikar nedåt och åt sidan. När den viks ihop så använd den till att stoppa och hålla andra blad.

En mapp är typiskt en fyr-sidig trycksak med flikar nedåt och åt sidan. När den viks ihop så använd den till att stoppa och hålla andra blad. Man hör ibland benämningar som offertmapp (en mapp som då innehåller offerter). Det är ett funktionellt sätt att samla material på om man inte vill använda en pärm.

Mappar kan göras i alla möjliga format. A4 är naturligtvis vanligast men A5 och även andra format förekommer. Det finns också olika utformningar vad gäller låsningen och ryggen. En del mappar har snoddar som håller ihop mappen. En del har rygg i olika bredder eller flera bigar bredvid varandra som en bälg i ryggen. Oavsett detta så är en mapp alltid en stansad produkt. Det vill säga att efter tryckningen så har mappen stansats ut ur arket. Vi har ett antal stansformar färdiga och det är klokt att höra efter med oss i startskedet. Om en befintlig stansform kan användas så spar man tid och kostnader och får en digital mall av oss som är bra att ha vid originalproduktionen.

Mappar levereras normalt sett ”plano” dvs stansade men inte monterade (hopvikta). Detta för att spara utrymme. Vill man ha sin mapp monterad är det viktigt att påtala detta i offertläget.

Rent tryckningsmässigt så kan en mapp som vilken annan trycksak som helst. Den kan ha färg på utsidan och/eller insidan. Den kan präglas, lamineras eller folieras. Allt efter tycke, smak och behov. Pappersvalet när man ska trycka en mapp är också lite upp till smak och behov men man bör tänka på att välja ett stabilt papper eller ännu hellre kanske en kartong kvalitet för att få den stabilitet och slitstyrka som normalt sett behövs.

Kontakta oss.

Ladda ner vår nya Tryckguide.

Upptäck kraften i en professionell trycksak.

Vår Tryckguide är en insiktsfull guide som är skräddarsydd för både den oerfarne trycksaksköparen och för de som inte beställt på ett tag. Vi bryter ner komplexiteten i att välja mellan digital- och offsettryck, så att du kan fatta välgrundade beslut innan du skall beställa din trycksak.

Osäker? Vi hjälper dig genom hela processen. Det enda du behöver är att ringa oss på 08-96 01 35, så gör vi din trycksak tillsammans.